VĒSTURISKĀ EKSPOZĪCIJA

latinsoft
1. februāris, 2023.

Ekspozīcijā apskatāma senā, vairāk nekā simt gadus vecā, dokumenta kopija – Dvinskas otrās četrgadīgās skolas audzēkņa Grigorija Bogdanova atzinības raksts, kas izsniegts par panākumiem un labu uzvedību 1912. gadā. Lapā attēlots imperators Aleksandrs I, Krievijas impērijas karavadoņi un 1812. gada kara kauju ainu momenti.

Jāuzsver, ka šī ekspozīcija ir ne tikai informācijas stendi, fotogrāfijas un dokumentu kopijas, bet arī kara māksliniecisks tēls, kuru veidoja ievērojamais pasaulslavenais Daugavpils mākslinieks Pjotrs Hudobčenoks. Izstādē eksponētas 1812. gada kara karavīru figūriņas, kuras meistars izveidojis ar dokumentālu precizitāti. Militārās vēstures klubs “Salang” nodrošināja ekspozīciju ar artefaktiem: Napoleona kara īstām lielgabala lodēm un munīciju.

Izstāžu stendos eksponēti arī ar Dvinsku saistīti vēsturiski notikumi no 1914. līdz 1918. gadam, kā arī foto dokumenti. Līdz XX gadsimta sākumam Dinaburgas cietoksnis bija zaudējis savu militāro aizsardzības nozīmi un kalpoja par noliktavas cietoksni. Bija daudz militārā aprīkojuma, uzkrājumi, darbojās slimnīcas. Kara sākumā mūsu pilsētu un jo īpaši slimnīcas apmeklēja cars Nikolajs II kopā ar suverēno ķeizarieni un vecākajām meitām Olgu un Tatjanu. Ņemot vērā noliktavas cietokšņa stratēģisko nozīmi, militārais štābs nolēma stiprināt pilsētu un sargāt to tranšejās, kas ilga pat 868 dienas.

Pirmais pasaules karš ir bēdīgi slavens ar jaunu ieroču veidu un kaujas vadīšanas veidu parādīšanos. Runājot par mūsu pilsētas aizstāvēšanos, jāuzsver, ka Dvinskas debesīs pirmo reizi tika rīkotas gaisa kaujas, bruņutehnika aizstāvēja pilsētu no ūdens, un bruņuvilcieni kursēja pa dzelzceļa līnijām. Kā šī sarežģītā tehnika izskatījās, var apskatīt, pateicoties Krievu kultūras centra mākslinieka Pjotra Hudobčenoka veidotajam maketam. Speciāli šai izstādei tika izveidotas dažu pirmajā pasaules karā iesaistīto valstu karavīru figūras, un mākslinieks ar vēsturisku precizitāti reproducēja karavīru formas tērpus un personiskos ieročus.

Militāri vēsturiskais klubs Salang palīdzēja izstādi papildināt ar artefaktiem: durkļiem, visu veidu granātām. Ekspozīciju papildina Krievijas armijas virsnieka mētelis un galvassega. Neatņemama izstādes sastāvdaļa ir grāmata “Dvinska pirmā pasaules kara laikā.” Tās autors Aleksandrs Bogdanovs uzsver, ka “ja tajos gados tiktu piešķirti varoņu pilsētu tituli, tad mūsu pilsēta, bez šaubām, būtu saņēmusi šo titulu”.

AUDIO GUIDE ENG